Cytrusowy dżem z cukinii
Cukinia ma smak… nijaki, dlatego tak bardzo sprawdza się jako wypełniacz przetworów, w których wchłania zapach i aromat innych, bardziej wyrazistych składników. Warzywo to można wykorzystywać w kuchni na dziesiątki sposobów, jednym z nich jest dżem. Zebrałam więc z mojego warzywniaka trzy sztuki żółtej odmiany tego warzywa, a już wkrótce powstał z nich pyszny cytrusowy dżem z cukinii.
Uważam, że w wypadku dżemu nie należy bawić się w aptekę, zamiast jednej pomarańczy można dodać dwie, a nawet i trzy, jeśli ktoś lubi dżem przesłodki, to może cukru wsypać więcej. Jeśli ktoś woli dżem gęsty, gotuje go dłużej, czekając aż woda się zredukuje. Jeśli ktoś woli dżem rzadszy, wcześniej kończy redukcję płynów. Cukinię można zetrzeć w całości na tarce, można też połowę pokroić w kostkę, dzięki czemu w dżemie będą wyczuwalne kawałki. Przygotowywanie dżemu to świetna zabawa, pozwalająca na improwizację w celu poszukanie najlepszego smaku i konsystencji, dzięki czemu do słoiczków trafi dżem idealny.
Składniki:
- 3 średnie cukinie, tj. około 3 kg, natomiast po obraniu i usunięcia ze środka gniazd nasiennych pozostają około 2 kg cukinii
- 2 szklanki cukru tj. około 40 dkg cukru
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 2 galaretki pomarańczowe
Wykonanie:
Z cukinii wydrążamy środki z pestkami, pozostawiając jedynie zwięzły miąższ. Połowę cukinii ścieramy na tarce, a drugą połowę kroimy w kosteczkę. Możemy też całość zetrzeć, jeśli wolimy jednolity dżem. Jeśli mamy do dyspozycji żółtą cukinię, to świetnie – możemy pozostawić skórkę w części pokrojonej w kostkę, dzięki czemu będzie ona „udawać” owoce w dżemie. Jeśli mamy zieloną cukinię, to lepiej obrać ze skórki, ponieważ zielone kawałki niezbyt pasują do dżemu o smaku cytrusów. Cukinię umieszczamy w garnku.
Z umytej dokładnie oraz sparzonej cytryny i pomarańczy ścieramy skórkę na tarce i dodajemy do cukinii. Pomarańczę obieramy ze skóry, następnie usuwamy białe błonki (czyli filetujemy), pozostawiając tylko miąższ, który również dodajemy do cukinii.
Rozpoczynamy gotowanie. Cukinia szybko puszcza wodę, można wtedy gotować ją pod przykryciem, aby zmiękła, po jakimś czasie jednak zdejmujemy przykrywkę, żeby zbędna woda zaczęła wyparowywać. Jeśli przyjmiemy opcję z cukinią pokrojoną w kostkę razem ze skórką, musimy pogotować całość trochę dłużej, aż do momentu, gdy kosteczki też będą miękkie. Gdy całość będzie już wystarczająco rozgotowana, dosypujemy cukier, galaretki owocowe oraz sok z całej cytryny i gotujemy całość jeszcze kilkanaście minut, do czasu aż początkowo wodnista zawartość w garnku zacznie nieco gęstnieć.
Do umytych wcześniej dokładnie słoiczków nakładamy gorący dżem. Dokładnie zakręcamy, dla pewności możemy odwrócić je do góry zakrętkami, pozostawiając tak aż do ostygnięcia zawartości.
Z powyższych proporcji uzyskujemy 4 słoiczki 0,3 l dżemu.