Ciasto odwrócone z jeżynami
Z leśnych owoców można robić zapasy na zimę w postaci dżemów, soków lub nalewek. Można też piec z nich wspaniałe ciasta, na przykład smaczne ciasto odwrócone z jeżynami o intensywnym smaku lata.
Mam to szczęście, że w moim ogródku rośnie spory krzew jeżynowy. Polecam posadzenie takowego wszystkim, którzy posiadają ogródki. Jeżyna rośnie bezproblemowo, obfitując co roku pysznymi owocami. Jeśli natomiast nie możemy zerwać jeżyn z własnego ogrodu, to oczywiście możemy kupić, świeże lub mrożone.
Zerwałam więc sierpniową partię dojrzałych, czarnych jeżyn, pozostawiając na krzaku ostatnie czerwone jeszcze owoce, które dopiero dojrzewają u progu jesieni.
Ciasto odwrócone można piec z różnymi owocami, popularne jest z plastrami ananasów, przepyszne jest też z bananem i kokosem. Dziś jednak czas na owoce sezonowe, czyli jeżyny.
Wykonanie ciasta jest banalnie proste i szybkie w wykonaniu. Upieczone ciasto odwrócone z jeżynami wygląda efektownie i oczywiście jest pyszne.
Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 8 łyżek masła
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- solidna szczypta soli
- 1/2 szklanki mleka
- 1,5 szklanki jeżyn (świeże lub mrożone)
- 1 łyżka kakao + łyżka mleka (opcjonalnie)
Aby uniknąć wyciekania soku owoców z tortownicy w czasie pieczenia, warto wyłożyć ją przed nałożeniem składników pergaminem do pieczenia.
Wykonanie:
- Wysmarować 2 łyżkami masła tortownicę (zabezpieczoną pergaminem) o średnicy około 20, nakładając szczególnie grubą warstwę na dno.
- Połowę szklanki cukru obsypać dokładnie natłuszczone ścianki i dno tortownicy, dbając o to, aby na dnie powstała równa cukrowa warstwa.
- Oczyszczone, suche jeżyny rozłożyć równomiernie na dnie tortownicy.
- 6 łyżek masła utrzeć z połową szklanki cukru na gładką masę, następnie dodać do niej cukier waniliowy, jaja, mieszając nadal, aż do połączenia wszystkich składników.
- Mąkę, proszek do pieczenia oraz sól wymieszać w osobnym naczyniu.
- Do przygotowanej wcześniej masy dodawać częściami, na przemian, składniki sypkie i mleko, tak, aby powstała jednolita masa.
- Uzyskane ciasto nałożyć na jeżyny czekające w tortownicy.
- Można też wyłożyć do tortownicy około ¾ części ciasta, a pozostałe ciasto w naczyniu połączyć dokładnie z łyżką kakao i łyżką mleka, a uzyskaną w ten sposób masę kakaową nałożyć na jasne ciasto w tortownicy. Dzięki temu ciasto będzie ciekawsze.
- Ciasto piec około trzy kwadranse w temperaturze 180 C.
- Po upieczeniu (test suchego patyczka) ciasto wyciągnąć z piekarnika, poczekać aż ostygnie, zdjąć brzeg tortownicy, przyłożyć do ciasta talerz i obrócić tortownicę tak, aby ciasto pozostało na nim owocami do góry.