Pestki dyni – multiwitamina z ogrodu
Pestki dyni są nie tylko smaczne, zarówno chrupane oddzielnie jako przekąska, jak i w postaci dodatku do potraw. Są także ważne dla naszego organizmu, a to dzięki wielu walorom zdrowotnym. Teraz, gdy w ogrodach dojrzewają dynie, a półki sklepowe uginają się od nich, warto również spojrzeć przychylnym okiem, na małe nasiona, skrywane we wnętrzach tych wyjątkowych, późnojesiennych warzyw.
Zastosowanie pestek dyni w kuchni
Pestki te można uprażyć, odpowiednio je przyprawiając, np. solą smakową, papryką, ziołami a jeśli wolimy na słodko, to możemy posypać cukrem i cynamonem. Możemy też dodawać je do sałatek, musli, owsianek, do pieczywa, słodkich wypieków a nawet domowej czekolady. Można tworzyć z nich smaczną pastę, pasztet lub hummus. Doskonale prezentują się, podkreślając jednocześnie smak dania, gdy wykorzystamy je do posypania zupy-kremu nie tylko z dyni, ale też np. z cukinii czy pieczonej papryki.
Przez żołądek do… zdrowia
Dynia to swoista apteka, chowająca pod grubą skorupą skarby. Nie trudno o wniosek, że skoro dynia jest skarbnicą cennych witamin i minerałów, to również jej nasiona muszą takie być. O prozdrowotnym działaniu pestek dyni niech świadczą liczby – dzięki spożyciu stu gram pestek zaspokoimy dzienne zapotrzebowanie na magnez – w 150 procentach, na fosfor – w 168 procentach, a na mangan – w 214 procentach.
Wraz z pestkami dyni spożywamy też witaminę E, która jest przeciwutleniaczem rozpuszczalnym w tłuszczach, chroniącym tkanki przed wolnymi rodnikami oraz przeciwdziałającym przedwczesnemu starzeniu się organizmu. W pestkach tych znajduje się też magnez, wapń i cynk, odpowiedzialne za mocne i zdrowe kości oraz ochronę przed osteoporozą.
Nasiona dyni są też źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz fitosteroli, a to świetna broń przeciwko miażdżycy. Chrupiąc pestki dyniowe dostarczamy też organizmowi błonnik wspomagający proces trawienia i perystaltykę jelit.
Pestki dyni są szczególnie zalecane mężczyznom, gdyż zawarty w nich cynk chroni prostatę, poprawia żywotność plemników, a wraz z manganem, którego też sporo w pestkach, wpływa pozytywnie na sprawność seksualną mężczyzn.
Kolejną zaletą spożywania pestek dyni jest znajdująca się tuż pod ich powierzchnią kukurbitacyna, która zwalcza w organizmie ludzkim takie pasożyty jak owsiki, glisty ludzkie, lamblia, tasiemiec, lub tęgoryjec dwunastnicy.
Nasiona dyni powinny być w zasięgu ręki w wypadku osób uczących się intensywnie, pracujących umysłowo, narażonych na stres czy też cierpiących na depresję, nerwicę czy też bezsenność. Dlaczego? Otóż aminokwasy zawarte w pestkach dyni działają kojąco na nerwy oraz zapewniają spokojniejszy sen.