SMACZNE PISANIE

Ryba po japońsku

Czasem zdarza nam się być u kogoś› i zostać‡ poczęstowanym potrawą…, której wcześniej nie znali‚ś›my. Bywa, że ta potrawa po skosztowaniu wzbudza nasz zachwyt i pada wtedy pytanie „Co to takiego? Jak to zrobiliście?”.

Tak właś›nie zareagowałam ja, gdy w czasie wizyty u przyjaciółki miał‚am okazję™ poznać‡ nowe danie. Nie omieszkałam poprosić‡ o przepis i teraz moi goś›cie podobnie reagują, gdy częstuję™ ich tą… pysznością.

Ryba po japoń„sku – taką… nazwę™ nosi potrawa, chociaż nie jestem przekonana czy ta potrawa jest rodem z japońskiej kuchni. Zwał‚ jak zwał! Wygląda apetycznie i smakuje wybornie. Polecam!

Ryba

1 kg ryby (dowolna, Wasza ulubiona, np. mintaj, panga) – kroimy ją… na mniejsze kawał‚ki, przyprawiamy, zanurzamy w gęstym cieście naleśnikowym (szklanka mą…ki, pół szklanki wody, jajo, sól, pieprz), dobrze przyprawionym i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Mieszanka warzywna

Słoik ogórków konserwowych, słoik papryki konserwowej, 3 duże cebule – kroimy w drobną kostkę™, mieszamy wszystko.

Zalewa

1 szklanka wody, 1 szklanka oleju, 1 przecier pomidorowy, 3 duże łyżki ketchupu, przyprawy (ostre) – łączymy‡ to wszystko i zagotowujemy.

Przekładamy warstwy

Na dno miski wykładamy kolorową warstwę™ warzyw, na nią układamy warstwę™ usmażonych kawał‚ków ryby, potem znów przekładamy warzywami i tak na przemian, aż do wyczerpania skł‚adników, przy czym ostatnią… warstwą… są… warzywa. To wszystko zalewamy gorącą… zalewą. Podajemy na zimno.

Dodaj komentarz